Катар 2022: Всичко, което трябва да знаете за Световното по футбол!

 

И все пак, тъй като Катар 2022 предстои, всичко, което можем да направим, е да се опитаме да извлечете най-доброто от него. 

Къде се намира Катар?

Домакинът на Световното първенство по футбол 2022 е мъничка територия, стърчаща от Арабския полуостров в Персийския залив. Столицата Доха е на същата географска ширина, като Маями и Хонконг, както и на същата дължина, като Техеран и Баку. Катар споделя сухопътна граница със Саудитска Арабия и е близо до Бахрейн.

Кога започва и кога свършва първенството?

Мачът за откриването – и първият в историята мач на Катар от Световната купа, започва срещу Еквадор в 13:00 местно време на 21 ноември 2022 г. на стадион Al Bayt в град Ал Хор, в североизточната част на Катар.

Финалът е в 15:00 местно време (12:00 GMT) на 18 декември на стадион Lusail Iconic, северно от Доха.

Как да стигна до там и колко ще струва?

Директните полети на Qatar Airways до международното летище Хамад в Доха – един от големите центрове в Персийския залив, се изпълняват от почти всички летища в света. Цените обаче не са ниски. От София те варират от 1800 до 3500 лв. RT

Как ще се придвижвам?

Максималното разстояние между всеки от осемте стадиона е 75 км, а целият обществен транспорт ще бъде безплатен за феновете в дните на първенството.

Хъбът на метрото с три линии е Msheireb в сърцето на Доха. И трите линии – червена, зелена и златна, се пресичат. Всяко пътуване струва 0.46 евро, а дневното ползване е ограничено до 1.40 евро. 

Катар има добра автобусна мрежа. Не се допуска плащане в брой обаче - трябва да закупите карта Karwa, която струва около 9 евро и включва пътувания на стойност 6 евро, което е повече от достатъчно за придвижване между Доха и северния град Ал Хор - дом на един от ключовите стадиони.

Автобусите имат видео екрани, които показват точно къде се намирате, следващата спирка и очакваното време до крайната станция – и дори името на шофьора и скоростта, с която се движи.

Uber също има отлична мрежа от шофьори и автомобили в Катар с много ниски цени: пътуването от Доха до Ал Хор е около 12 евро. Има и отворен електрически трамвай, който се движи през квартал Msheireb в Централна Доха, осигурявайки сенчесто и освежаващо 15-минутно приключение.

Къде да отседна?

Очакват се 1.5 милиона посетители по време на Световното първенство. През 2019 г. Катар разполага с 35 000 хотелски стаи, но правителството посочва, че са построени 105 нови хотела, като крайната цел е повече от 100 000 стаи. Предвижда се изграждането на лагер от 1000 палатки в пустинята, които ще бъдат предоставени за ползване от туристите

Пиковите дати за пътуващите фенове се очаква да бъдат 27 и 28 ноември, към края на груповата фаза, с 275 000 туристи в страната, които ще открият широк спектър от възможности за настаняване. Десет нощувки, започващи на 20 ноември, в момента струват най-малко 580 евро. Има и каюти на борда на круизни кораби, акостирали в Катар за събитието: MSC's Poesia и World Europa, за 695 евро.

Какви са възможностите за настаняване извън Катар?

В Дубай има най-много хотелски стаи, като Абу Даби не е много по-назад. Но за по-бюджетни опции е подходящ Бахрейн – особено ако фериботната връзка до Катар бъде възстановена, или Саудитска Арабия, с която има сухопътна граница, но възможностите за настаняване близо до нея са ограничени.

Колко струват билетите за мачовете?

Ще трябва да сте готови за платите доста за привилегията да гледате футбол на това Световно първенство.

За разлика от всяко предишно Световно първенство обаче, няма значителна футболна кохорта от местни хора, които биха искали да си купят билети. Освен това цената за пътуване до Катар и престой там ще се окаже обезсърчителна за много фенове.

Какво ще ям и пия?

Катар разполага с превъзходни ресторанти, вариращи от класическа близкоизточна кухня до опции от индийския субконтинент. Има и някои изключителни места за хранене за западняци, като Boho Social - точно на север от културното селище Катара, разположено северно от Доха.

Но консумацията на алкохол в този или други ресторанти в момента не е възможно. Той се предлага само в хотелите (включително техните ресторанти) и ще се сервира във фен зоните по време на турнира. Според местните власти, „алкохолът не е част от културата на Катар и може да не е достъпен навсякъде, но ще бъде предлаган в определените за това места.

Незаконно е да се пие алкохол на публично място, а пиянството „може да доведе до присъда до шест месеца затвор и/или глоба над 700 евро. Всеки, който отседне в Саудитска Арабия, също няма да може да пие алкохол.

Има ли дрескод?

Да, според катарския борд по туризъм. „Очаква се посетителите (мъже и жени) да проявяват уважение към местната култура, като избягват прекомерно разголване на публично място. Препоръчва се и за мъжете, и за жените раменете и коленете им да са покрити".

А поведението?

Органът по туризъм казва: „Показването на явна привързаност и интимност на публично място е неприемливо. Катарските дами няма да се ръкуват с мъже, а много мъже няма да се ръкуват с дама в знак на уважение".

Хомосексуалното поведение е незаконно в Катар. Домакините обаче посочват, че „всички са добре дошли“ на Световното първенство. Няма да има ограничения за настаняване на неженени приятели или двойки (включително ЛГБТ) в една и съща стая.

Има ли други забележителности?

Основната културна атракция е зашеметяващият нов Национален музей, разказващ историята на Катар от праисторията до наши дни. Ключов експонат е огромният килим Baroda от 18 век, бродиран със скъпоценни камъни.

Заслужава си да посетите и Музеят на ислямското изкуство. И двете са грандиозни структури в близост до брега със завладяващи експонати.

Историческият център на Доха, базиран около Waqif souk, оживява всяка вечер. Той е по-модерен от пазарите в други арабски туристически градове, като Маскат, Бахрейн и Дубай. Както и в други държави от Персийския залив, пазаруването е изключително популярно и има много молове в и около Доха и градовете отвъд нея.

В далечния югоизток на Катар, близо до границата със Саудитска Арабия, районът Хор Ал-Адаид - известен също като "Вътрешно море" - представлява най-големия природен резерват в страната. Той е свързан с Персийския залив чрез тесен, дълбок канал, дълъг около 10 км. Дивата природа включва костенурки, арабски газели и други.

Според ЮНЕСКО, той има „изключителна, неразвита природна красота“. Органът на ООН твърди: „Няма сравнима лагуна от този тип, позната другаде по света". Освен това в района има няколко ценни археологически обекта и разнообразие от обекти на културното наследство.

Северният град Ал Кхор – където ще бъде изигран мачът по откриване на първенството – е сравнително нормално арабско рибарско пристанище, с красива колекция от лодки дау и оживен рибен пазар.

Агенцията ни „МТТ Интернешънъл“ планира организация за посещение на световното първенство по футбол в Катар 2022 год. с предварителна програма от 25.11 до 28.11.2022.

В програмата е включен самолетен билет, три нощувки и билети за футболни мачове по избор, както следва:

  • 11.22 – 21:00 ч. Англия – САЩ - стадион Ал Бейт (Ал Хор)
  • 11.22 – 21:00 ч. Аржентина – Мексико – стадион Lusail Iconic Stadium (Lusail)
  • 11.22 – 21:00 Испания – Германия – стадион Ал Бейт (Ал Хор)

Предварително калкулираната цена за самолетния билет и три нощувки е 3500.00 лв

Средна цена за билет за футболна среща е около 600-700.00 лв.

Обща предварителна пакетна цена

С един футболен мач е 4200.00 лв.

С два футболни мача е 4900.00 лв.

С три футболни мача е 5600.00 лв.

 

Мога ли да летя до Катар само за мач? 

Това вероятно ще бъде много популярен вариант. Ще предоставим информация за подобни варианти на по-късен етап. 

Готови сме при интерес да изготвим конкретна програма по индивидуално желание на клиентите ни!

МТТ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЕООД

НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ УСЛУГИ, НИЕ ЗАДОВОЛЯВАМЕ ПОТРЕБНОСТИ!

Ако се нуждаете от съдействие

*

Ако се нуждаете от съдействие свързано с транспорт, хотелско настаняване, трансфер, застраховка или по друга причина свързана с пътуването Ви ние сме на Ваше разположение.

 

За въпроси? 

24/7   0888 541740 / 0888 764776
Офис:  02 9818100 / 0887 818161
Понеделник - Петък: 9AM  - 7PM

 

За съдействие?

Имате нужда от съдействие или допълнителна информация, пишете ни на info@mttbg.com 

 

 

Skype

Оперативно можете да се свържете с нас в Skype - МТТ INTERNATIONAL 01.

 

Настоящият сайт е предназначен за предоставяне на предварителна информация на директни клиенти и туристически агенции с цел ориентирането им на авиационния и туристическия пазар. Всяка информация в сайта може да бъде актуализирана във всеки момент, както от авиокомпания, хотел или туроператор, така и от „МТТ Интернешънъл”. Фирмата не носи отговорност за каквито и да е загуби или пропуснати ползи от факта, че информацията в сайта не отговаря на действителната. Гаранцията за достоверност на информацията е директната връзка на клиента с офиса на "МТТ Интернешънъл", където информацията да бъде потвърдена.