Потвърждават се очакванията, че световната карантина предизвикана от вируса COVID-19 ще нанесе непоправим удар върху най–динамичния транспортен сегмент – авиационния. Драстично бяха засегнати, както редовните, така и нискобюджетните авиокомпании /лоукостерите/.

Изглежда, че ерата на почти безплатни въздушни пътувания е към своя край. И най-важното, липсата на самолетни билети на смешни цени най-вероятно ще има дълбоки последици за целия световен пазар за пътуване.

Ако след прекратяването на карантината, "социалното дистанциране" на борда на самолетите, което повечето авиокомпании въведоха, продължи във времето, това най-вероятно ще бъде краят на евтините пътувания. По-специално, големите американски превозвачи Delta и Alaska Airlines, за да намалят рисковете от среща с коронавируса, официално обявиха, че средните седалки в самолетите им ще бъдат блокирани, а още няколко американски авиокомпании направиха същото. В някои страни "социално дистанциране" на борда на самолетите може да бъде въведено и административно.

В ситуация, в която борбата с коронавируса далеч не е приключила, подобни мерки изглеждат оправдани. Но ако "социалното дистанциране" продължи и след като вирусът като цяло бъде «победен», за много превозвачи и това касае особено лоукостерите, то може да се превърне в присъда.

Най–острата критика към блокирането на «средна седалка» бе направена от Майкъл О'Лиъри, ръководител на ирландската авиокомпания Ryanair, най-големият европейски лоукостер, чийто парк наброява почти 300 самолета. Ударът получен от дружеството, е зашеметяващ. През м. април авиокомпанията е извършила общо 600 полети вместо планираните 75,5 хиляди, превозила е около 40 хиляди пътници, докато през същия период на миналата година Ryanair, заедно с  дъщерната и австрийска Lauda е обслужила 13,5 милиона пътници. Лиъри предупреди, че ако ирландското правителство наложи авиокомпанията да не продава билети за средни седалки и авиокомпанията не бъде компенсирана, то Ryanair ще се бъде принудена да спре полетите изобщо.

И докато в началото на този век нискобюджетните авиокомпании се възприемаха като експериментален бизнес модел, миналата година сред десетте най-големи авиопревозвачи в Европа вече са изброени пет лоукостери. Сред тях са вече споменатата Ryanair, която изпревари по превозен брой пътници ветерана на пазара германската Lufthansa Group (152,4 милиона срещу 145,2 милиона пътници през 2019 г.), британската EasyJet, унгарската WizzAir, нискотарифна авиокомпания Norwegian и турската Pegasus. В допълнение, собствени лоукостери започнаха да се появяват при "класически" превозвачи – като характерен пример може да се цитира авиокомпания "Победа", която допринася значително за растежа на пътническия поток на групата "Аерофлот". Нискобюджетните авиокомпании се оказаха революционен феномен не само в областта на въздушния транспорт, но и на пазара на туристическите услуги като цяло.

Възможността често да се лети на «смешни» цени и отворените граници между страните от ЕС, бързо формираха популярния модел на спонтанни пътувания, към който започнаха да се насочват много градове, приемащи полети на нискотарифни авиокомпании. Бързото трансформиране на пазара на пътуване под натиска на експанзията на авиационните лоукостери обаче предизвика положителни емоции далеч не във всички градове на Европа. През лятото на 2017 г. жителите на големи туристически центрове в ЕС – Барселона, Рим, Венеция и Дубровник организираха масови акции срещу туристите, изисквайки от тях да "се приберат вкъщи". Причината за недоволството на тези граждани бе не само от нарастващия брой гости, но и от качеството на самите туристи, които благодарение на евтините полети и възможността да се наеме на изключително ниски цени жилище чрез AirBnB буквално заляха историческите градове. Вместо добре познатия туристически поток, уважавани платежоспособни представители на средната класа, градовете в Средиземноморска Европа получиха «тълпа», за която културните ценности не винаги заемаха очаквания интерес през времето на пребиваването им.

Сега този модел на пътуване обаче може бързо да се превърне в нещо от миналото. И очакваните проблеми на лоукостерите могат да играят по-съществена роля, отколкото временните ограничения за движение през границите на ЕС.

След началото на карантината по-голяма част от населението очакваше, че след като медицинските ограничения бъдат премахнати, авиокомпаниите незабавно ще предложат изгодни цени на билетите, за да върнат бързо клиентите си. Все още обаче няма яснота по въпроса колко дълго ще продължи кризата. И авиокомпаниите вместо да намаляват, повишиха цените на билетите си. В това може лесно да се убедите. Например според GDS Амаdeus и Sabre и консолидатора Skyskener, цената на билета в една посока по маршрут София – Меминген /Мюнхен/ на WizzAir е 337.00 евро с багаж, Варна – Айтховен – от 231.00 евро, а София – Дортмунд – от 160.00 евро. Ryanair предлага полет София – Лондон на цена 150.00 евро. С други думи, на пътниците се предлагат цени, значително по-високи дори от периода преди кризата.

Имайки предвид, че в новите реалности на авиационния пазар най–големия удар може да поемат именно лоукостерите, все още не е известно дали евтините билети ще бъдат на разположение по принцип в обозримо бъдеще. Трябва да се има предвид и факта, че пазарът ще бъде подложен и на отрицателния натиск от общия спад на приходите на пътниците. А като се вземе предвид и спада на цялата световна икономика след края на кризата, то авиационния транспорт е вероятно да се върне на нивата си от 90-те години. Възможно е също така в някои страни правителствата да помогнат на националните превозвачи в конкурентната им борба с нискобюджетните авиокомпании.

Всичко това неизбежно ще се отрази на пазара на пътувания като цяло. Социалните и потребителските модели доскоро бяха изградени върху постоянна оптимизация. Авиокомпаниите оптимизираха седалките в пътническите салони, премахнаха безплатната храна на борда, предоставиха възможност за избор на място срещу заплащане и други сравнително маловажни екстри. Предлаганите от лоукостерите услуги предоставящи минимално удобство, изглеждаше най-обещаващия бизнес-модел за масовите въздушни превози. Нарастващите норми на печалба при невъзможност за разширяване на пазара се компенсираха за сметка на потребителя. Много е вероятно, пандемията COVID-19 да нулира този модел.

Възможно е вместо "социално дистанциране" да бъдат предприети някои компромисни мерки, като задължителен тест при качването на борда и дори изискване за ваксинация, носене на маски в салона и др. Всичко това обаче само ще доведе до нови проблеми, тъй като ще е необходимо самолетите и зоните в които се обработват пътниците да бъдат съобразени с новите санитарни изисквания, които обаче не се знае за какъв период ще действат.

Фактът, че кризата може да продължи няколко години, се потвърждава и от водещите авиопроизводители. Наскоро представители на европейския концерн "Еърбъс" предупредиха, че на авиационната индустрия може да и отнеме от три до пет години, за да се върне на нивото предшестващо кризата. През първите три месеца на тази година Airbus, поради карантинни ограничения, вече не успя да достави на своите клиенти повече от 60 самолета, а в бъдеще очаква ръст на отказите от вече договорени покупки на авиационна техника. Същият Ryanair вече обсъжда с Boeing намаляване на доставките на нова техника през следващите две години, очаквайки значителна загуба от над 100 млн. щ.д. Възстановяване на търсенето от страна на пътниците най-големият лоукостер очаква най-рано през лятото на 2022 година.

Междувременно най-популярните туристически дестинации в Европа, обмислят различни сценарии за бъдещето. В Испания, например, националната федерация по туризъм Exceltur още в началото на април оцени щетите от карантина на почти 6 млрд. евро, като най-засегнати, според прогнозите, ще се окажат Балеарските острови и Каталуния. Във Венеция, напротив, се обсъждат планове за преход към "разумен туризъм " – например, с въвеждането на квоти за броя на гостите на ден. Както и да е, никой не се съмнява, че пазарът на пътувания, след като всичко това свърши, вече няма да бъде същият.

Милчо Миланов  -

"МТТ Интернешънъл" ЕООД

авиационен експерт

 

Ако се нуждаете от съдействие

*

Ако се нуждаете от съдействие свързано с транспорт, хотелско настаняване, трансфер, застраховка или по друга причина свързана с пътуването Ви ние сме на Ваше разположение.

 

За въпроси? 

24/7   0888 541740 / 0888 764776
Офис:  02 9818100 / 0887 818161
Понеделник - Петък: 9AM  - 7PM

 

За съдействие?

Имате нужда от съдействие или допълнителна информация, пишете ни на info@mttbg.com 

 

 

Skype

Оперативно можете да се свържете с нас в Skype - МТТ INTERNATIONAL 01.

 

Настоящият сайт е предназначен за предоставяне на предварителна информация на директни клиенти и туристически агенции с цел ориентирането им на авиационния и туристическия пазар. Всяка информация в сайта може да бъде актуализирана във всеки момент, както от авиокомпания, хотел или туроператор, така и от „МТТ Интернешънъл”. Фирмата не носи отговорност за каквито и да е загуби или пропуснати ползи от факта, че информацията в сайта не отговаря на действителната. Гаранцията за достоверност на информацията е директната връзка на клиента с офиса на "МТТ Интернешънъл", където информацията да бъде потвърдена.