БЛОГ

Пътуване на деца със самолет

Много авиокомпании позволяват на деца над пет години да пътуват сами. Като допълнение към нормалния риск свързан с полета, в тези случаи съществува и допълнителен риск свързан с това че детето пътува само. Много от тези рискове могат да бъдат покрити чрез използването на няколко основни предохранителни мерки. Следните правила ще помогнат и на децата които пътуват сами и на тези които са отговорни за тях да решат много от проблемите които могат да възникнат.

Преценете възрастта на детето, както и неговата зрелост: За тази задача можете да спазвате следните препоръки. Ако вашето дете е достатъчно голямо за да пътува самостоятелно в градския и междуграския транспорт, може да се отделя от семейството и да прекарва самостоятелно времето си, пътува колективно в организирани екскурзии с група и с организирано преспиване такова дете може би е на възраст на която може да пътува без придружител с полет, който включва дори смяна на самолета. Нон стоп полет би бил възможен и за дете на по-малка възраст.

Осигурете личност която ще посрещне детето: Осигурете отговорна личност, която ще посрещне детето в дестинацията за която то пътува, ще бъде запозната с всички детайли от неговото пътуване и която ще ви информира по телефона и ще потвърди пристигането му в дестинацията за която то пътува. Личността която ще посрещне детето трябва да бъде указана и идентифицирана и информацията за нея трябва да бъде предоставена на авиокомпанията. Тази личност трябва да е на летището преди полета да е кацнал и да ви информира по телефона, че детето е пристигнало. Ако не можете да потвърдите присъствието на тази личност на аерогарата преди пристиганетона полета вие трябва да имате алтернативна личност, която да посрещне детето.

Кажете на вашето дете какво да очаква по време на полета: Вие трябва да обясните ясно на детето какво ще се случи по време на полета и какъв вид опит да очаква. То трябва да знае къде ще седне, колко ще продължи полета има ли междинно кацане и кой ще го посрещне. Ако не познава лично лицето, което ще го чака би било добре да има със себе си снимка на тази личност.

Обсъдете с вашето дете начина му на поведение по време на полетаОбезателно отделете време за да дискутирате с детето ви поведението му по време на пътуването. Това включва, както държанието към останалите пътници така и неговото поведение. Ако определен пътник се държи неподобаващо бъдете сигурни, че детето ви ще информира служителите на авиокомпанията или бордния състав. Към такъв вид поведение се отнасят грубото държане, нахално и оскърбително поведение, или заплашително такова; неуместно трогателно поведение, или прекалено сладкодумно, предлагане на храна или други предмети, както и всяко друго поведение, което може да накара детето да се почувства  неудобно или уплашено.

Изискайте подходящо място за детето: Когато правите резервацията на детето и при регистрацията му на летището се убедете, че детето има удобно място. При възможност изискайте детето да бъде настанено само на реда или поне с една празна седалка между него и друг пътник. Изискайте детето да бъде настанено на място или ред където другите пътници не консумират алкохол.

Запознайте се с правилата на авиокомпанията: Всяка авиокомпания може да има различаващи се специфични изисквания и правила как да настанява непридружени деца. Запознайте се детайлно с правилата на авиокомпанията при придружаването на децата в трансферното летище и правилата за настаняване в случай, че полетът закъснее или по някаква причина бъде отклонен за друго летище.

Вземете специални предпазни мерки при свързващ полет: Ако детето трябва да сменява самолети, уточнете с авиокомпанията превозвач, кой ще придружи детето между отделните изходи. За тази услуга може да ви се наложи да заплатите допълнителна сума и е необходимо обикновенно за деца от 5 до 8 години. Това е препоръчително и за тези над 8 години, които са достатъчно големи за да могат сами да се придвижат, но не до толкова за да се справят с потенциалните проблеми или да устоят на съблазните на оживеното летище.

Осигурете достатъчно време за регистрацията на летището: Необходимо е да планирате пристигането си на летището по-рано от обичайно необходимо и да останете и след излитането на самолета. Ако има промени в разписанието преди излитането на самолета или анулация на полет поради технически или други причини присъствието ви на летището ще ви даде възможност да предприемете необходимите допълнителни мерки за да се справите със ситуацията.

Запознайте се със служителя отговарящ за детето ви: Необходимо е вие и вашето дете да имате необходимото време и да се запознаете със служителя, който ще има отговорност за детето ви на борда на самолета и да се убедите, че той е получил задачата да наблюдава детето ви на борда, особено в по-големите самолети, където изискването е този служител да се намира в зоната, където е настанено детето ви. 

Придружете детето до неговото място: Ако е разрешено, придружете детето до неговото място на борда на самолета и проверете зоната около мястото му за опасни предмети – тежки багажи или обемни вещи в багажника /товарния отсег над главана му/. Ако забележите нещо нередно свързано с настаняването на детето, свържете се с отговорния служител на борда или агента по регистрацията за да решат възникналите проблеми.

Пътуването с деца особенно с бебета или такива, които точно прохождат изисква специално внимание от страна на възрастните които ги съпровождат и които са отговорни за тях. На базата на анализа на инциденти и по-специално на инциденти вкючващи деца могат да бъдат дадени следните няколко правила за безопасност при съпровождането на деца.

Планирайте предварително пътуването си и се подгответе за него: Отговорете си на въпроса какво ще ви бъдене обходимо за да можете да се грижите нормално за нуждите на детето по време на полета както и какви специални случаи могат да възникнат за които също трябва да имате готовност. Запомнете, отговорност на авиокомпанията е да превози пътниците до дестинацията до която те са закупили билет, но отговорност на родителите е да се грижат за децата по време на полета.

Вземете със себе си всичко най-необходимо за детето по време на пътуването: Вземете достатъчно храна, пелени или памперси, лекарства и медикаменти, и други вещи, които биха могли да ви потрябват в случай, че полетът ви закъснее или ако някой от куфарите ви се загуби по време на полета. Носете със себе си всички необходими за детето неща особено ако детето ви е на специална диета или провежда медикаментозна терапия.

Контролирайте детето си през време на целия полет:  Вие, а не кабинния състав е отговорен за контрола върху действията на детето ви по време на целия полет. Неконтролираното дете много бързо може да намери пътя до опасни за него зони. Такава зона е пътеката между седалките или зоната където се намират съоръженията на кабинния състав. Особено е опасно детето да не бъде притиснато то движещи се по пътеката възрастни или да бъде залято с горещо кафе или чай от обслужващия кабинен състав.

Настанете детето си на място което не е до пътеката между креслата: Малките деца се радват когато имат възможност да се разхождат и да изследват околното пространство. Опасността идва, че могат да не бъдат забелязани от възрастни движещи се по пътеката и лесно да бъдат наранени. Най добрият вариант ако детето пътува с двама възрастни да бъде настанено на седалката между тях или ако е до две години в скута на родителя.

Ако при критична ситуация се задейства системата за подаване на кислород, поставете първо своята маска:  Този съвет може да изглежда жесток, но за него има много резонна причина. Ако се забавите с поставянето на вашата маска, мозъкът ви може да изпадне в кислороден глад /хипоксия/ и в този случай да загубите съзнание. При това положение вие няма да можете да помагнете нито на себе си нито на детето си.

Желателно е детето ви да бъде със закопчан предпазен колан или в случай, че е по-малко в специална предпазна система. Това важи особено за кратките полети. Възможно е самолетът във всеки момент да попадне в турболентна зона, така че дръжте детето си с предпазния колан колкато се може по-дълго. Ако детето иска да стане и да се разходи наоколо, разрешете му само ако надписа “затегнете предпазните колани” не свети.

Вземете със себе си само безопасни играчки. Избягвайте остри и твърди играчки, както и тежки или такива които лесно могат да се счупят. Ако детето има електронна игра позволете му да играе с нея само след като се консултирате с кабинния състав. Електронни игри или други устройства могат да повлияят на радионавигационните средства на самолета и да доведат до проблеми в полета.

Related Articles

Информация

Всички фотографии в сайта са с демонстрационна цел QuickStart pack.

Also, all the demo images are collected from Unsplash. If you want to use those, you may need to provide necessary credits. Please visit Unsplash for details.

Services